[...] IMO kwestia warta poruszania w szerszym gronie. To co mi przychodzi jeszcze do głowy w związku z duzymi dawkami suplementów o3, to dawka dl-alfa-tokoferolu w nich zawarta (witamina E jest dodawana - i słusznie - do suplementów o3). Należy pamietać iż w porzyrodzie wit E występuje w postaci 4 tokoferoli i 4 tokotrienoli, w kapsułce - tylko w 1. [...]
[...] treningów wzrasta ilość wolnych rodników, które mają zdolność uszkadzania błon komórkowych co powoduje wnikanie substancji szkodliwych do wnętrza komórki. Dlatego witamina E pełni rolę ochronną dla komórek mięśniowych, komórek wątrobowych jak też czerwonych krwinek – nośników tlenu dla wszystkich tkanek.Witamina E zapobiega [...]
[...] Uczestniczy w regeneracji witaminy E. Neutralizowanie przez witaminę C szkodliwego wpływu wolnych rodników chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Przypuszcza się, że witamina ta ogranicza produkcję działających nowotworowo nitrozamin, czyli substancji powstałych z połączenia azotynów (dodawanych do konserwowanych produktów żywnościowych, [...]
Dobra to ja podam tu może skład Geriavit Pharmaton to będzie wiadomo jak to wygląda na tle innych kompleksów. Standaryzowany wyciąg z korzenia żeń-szeń 40.0 mg Dwuwinian dwumetyloaminoetanolu 26.0 mg Witamina A 4000 j.m Witamina B1 2.0 mg Witamina B2 2.0 mg Witamina B6 1.0 mg Witamina B12 [...]
jazmann, twoje spostrzeżenia na temat roli koenzymu Q10 w przemianach energetycznych są jak najbardziej właściwe, z tym jednak, że w przypadku osób młodych (nawet znacznie obciażonych wysiłkiem fizycznym) nie ma wielkiego ryzyka niedoboru tego zwiazku. Jak wiemy koenzym ten jest odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm energetyczny każdej żywej [...]
Chce na sobie sprawdzić działanie O3 ale na początek myślę o 2g dziennie .10-15 to za wiele jak dla mnie tym bardziej że nie wiem ile tego jem w po żywieniu ryby raz w tygodniu wiec pewnie niewiele .O3 z olimp niezłe ale ciekawszy jest nie doceniany tran . Wydaje się najbardziej ekonomiczna forma o najlepszej przyswajalności bo do picia. [...]
[...] Czy nie lepiej zastąpić je owocami i warzywami? To, że witaminy w postaci preparatów farmaceutycznych przyjmowane przewlekle szkodzą, jest zbytnim uproszczeniem. Wspomniana witamina E, na przykład, charakteryzuje się bardzo niską toksycznością. Nie obserwowano objawów zatrucia tą witaminą przy przyjmowaniu nawet 800 mg/dzień.now(33,35mg=333,5%) [...]
[...] ekwiwalentu retinolu. Należy zaznaczyć, że przyswajalność beta-karotenu z warzyw znacznie wzrasta, gdy produkty są gotowane z dodatkiem tłuszczu. Witamina E - podobnie jak witamina A, a zwłaszcza beta-karoten, należy do witamin antyoksydacyjnych. Pełni rolę ochronną w procesie starzenia się organizmu i w profilaktyce niektórych schorzeń [...]
antyutleniacze E 300 nieszkodliwy (witamina C, kwas askorbinowy) E 301 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego) E 302 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego) E 304 nieszkodliwy (kwas palmitynowy) E 306 nieszkodliwy (witamina E) E 307 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 308 nieszkodliwy [...]
http://liczniki.org/gif2/an-DIETA-ff0000ffffffff000045003-1-0-0-orange011.gif LC Dni treningowe Raport uproszczony Średnia wartość odżywcza otwartych jadłospisów Energia Wartość kaloryczna 2179,99 kcal W tym: energii z tłuszczu 51,50 % energii z białka 30,36 % energii z węglowodanów 18,14 % energii z sacharozy [...]
[...] Oliwa z oliwek zawiera znaczne ilości bardzo wielu różnych polifenoli* o własnościach przeciwutleniaczy, z których organizm może korzystać podobnie jak z tokoferoli (witamina E). W tłuszczach zwierzęcych tej ochrony przed utlenianiem bardzo brakuje, choć można próbować ją poprawić dodając do pożywienia zwierząt hodowlanych witaminę E, [...]
[...] w diecie śródziemnomorskiej. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwmiażdżycowe, dostarcza ona również ważnego antyoksydantu, jakim jest witamina E. Ostatnio stwierdzono, że oliwa z oliwek zawiera też wiele innych związków o charakterze antyoksydacyjnym. Warto nadmienić, że zbliżone do niej właściwości ma [...]
[...] tym bardziej że ich nadmiar może kumulować się w organizmie i stwarzać opisane powyżej niebezpieczeństwa. Wit. A Występuje głównie w wątrobie, a jako beta-karoten (prowitamina A) w warzywach, takich jak: marchew, szpinak, jarmuż, liście pietruszki, sałata, pomidory, dynia, szczypior oraz owocach (morele, melony). Wit. A jest niezbędna [...]
[...] a co za tym idzie chroniących nas przed przeziębieniem i jego ewentualnymi skutkami. WITAMINY Szczególną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają witaminy antyoksydacyjne, witamina C, witamina E, beta-karoten (prowitamina A). WITAMINA C Dlaczego warto zwrócić szczególna uwagę na odpowiednia jej podaż? Bez udziału witaminy C niemożliwa jest [...]